Home Het Web Alfabet 2.0 C - Community of Practice
C - Community of Practice PDF Print E-mail
Geschreven door marnix   

Een Community of Practice (CoP) is een groep van mensen die een praktijk of passie delen.  Omdat ze het leuker en interessanter vinden om met gelijkgestemden te praten vormen ze een community of practice om kennis uit te wisselen.

CoP zien we eigenlijk overal, denk maar aan elke vereniging in onze omgeving : de fanfare, de voetbalploeg of de beleggersclub. Telkens zien we mensen die zich organiseren om de dingen beter te kunnen aanpakken in groep.

Vroeger bestonden de gilden waar meesters hun kennis en ervaring overdroegen op leerjongens en knechten.    Het fraaie Brouwershuis in Brussel is hier een overblijfsel van.  Vandaag de dag vinden we dit verschijnsel veel minder terug in het bedrijfsleven.

 

Brouwershuis
Welke groepen komen in aanmerking ?

Eigenlijk elke groep die zich kan identificeren met een bepaald beroep, een bepaalde praktijk, een bepaalde passie. Mensen van de technische onderhoudsploeg, veiligheidscoördinatoren, herstellers van elektrische keukenapparaten.  Allen hebben ze zeer speciale kennis die ze alleen met elkaar kunnen delen.  

 

Wat zijn de voordelen van een Community of Practice ?

De experten delen hun kennis met elkaar en kunnen zo sneller problemen oplossen of innovaties doen.  De expert kennis wordt ook in een bepaalde vorm bijgehouden, zodat een bedrijf minder kwetsbaar is als bepaalde experten het bedrijf verlaten.  Doorgeven van kennis naar juniors wordt er ook een stuk gemakkelijker op.  Daarnaast voelen de experten zich nu meer gewaardeerd, wat een goede motivator is.

 

Waar moet je op letten ? 

Enkele tips die kunnen helpen om een goede CoP op te zetten :

  - zorg dat er duidelijkheid is over het doel van de CoP 

  - zorg dat er processen afgesproken zijn om dit doel te bereiken

  - zorg dat de mensen mekaar kennen en vertrouwen

  - maak een plaats (reëel of virtueel) waar de groep kan bijeenkomen

  - benadruk en koester de samenwerking 

 

Meer informatie over het concept Community of Practice vind je bij Etienne Wenger

Trackback(0)
Commentaar (3)Add Comment
0
Het concept van een CoP
geschreven door Pierre Slotsar, september 25, 2011
Haha van mijn voetbalvereniging is daarentegen weinig of geen sprake van enige vorm van samenwerking. Het concept is leuk bedacht maar als ik dan zie hoe we als bestuursleden elkaar niet of nauwelijks respecteren en er telkens ruzie is dan is de gedachte van een CoP toch ver te zoeken.
0
Vertrouwen is cruciaal voor samenwerking
geschreven door marnix(1), september 27, 2011
Er moet voldoende vertrouwen zijn tussen de medewerkers, zodat ze willen samenwerken om samen hetzelfde doel te bereiken. Klinkt simpel he, in de praktijk iets moeilijker om uit te voeren, maar niet onmogelijk.

Een tip : begin met het doel. Waarom doe je dit ? Wil je kampioen worden ? Sport organiseren voor de jeugd ? Een leuke hobby op zondag ? …
Je zult merken dat niet iedereen hetzelfde doel voor ogen heeft. Probeer hier eensgezindheid over te krijgen. Dit helpt om te bepalen wat je gaat doen …

Maar heb vooral geduld, er is geen 123 oplossing. Doe maar eens een Google op 'Trust in communities'
0
Vertrouwen
geschreven door Gokhan Roule, oktober 25, 2011
@Pierre...dat geld niet alleen voor uw voetbalvereniging. Kijk naar de grote clubs zoals Feyenoord en Ajax. Een typisch voorbeeld van hoe het niet moet. Het is daar een en al ellende. Het woord vertrouwen is in geen verte te bekennen.

Schrijf commentaar

security code
Schrijf de volgende tekens


busy
Laatst aangepast ( dinsdag, 31 augustus 2010 13:14 )
 
Copyright © 2021 quirio. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is gratis open source software vrijgegeven onder de GNU/GPL Licentie.